Zupa pomarańczowa z marchewk± przygotowana przez kucharzy pubu Flower Power wygrała w konkursie zorganizowanym w ramach wczorajszego IV Międzynarodowego Festiwalu Zupy w Krakowie. Jurorzy, którym przewodniczył Piotr Bikont, ocenili 27 zup. Drugie miejsce przyznali cebulowej z galerii Bez Atu, trzecie zajęła zupa-krem ze ¶wieżych ogórków, serwowana w pubie Królicze Oczy. Wyróżnienie przyznano szpinakowej z baru Szynk.
Nagrodami były dyplomy ze Złot±, Srebrn± i Br±zow± Pater±.
W konkursie mógł wystartować każdy. Indywidualni uczestnicy musieli przygotować minimum 10 litrów zupy, a restauratorzy 30 litrów. Do próbek ocenianych przez jurorów trzeba było doł±czyć przepisy.
IV Międzynarodowy Festiwal Zupy odbywał się na Placu Nowym na krakowskim Kazimierzu. Do stoisk, przy których częstowano zupami, ustawiały się ogromne kolejki. Były zupy polskie i orientalne, swojskie żurki, botwinki i kapu¶niaki, ale także zupa seczuańska ostro-kwa¶na, chmielowa i z lubczyka.
Idea Festiwalu Zupy przywędrowała do Krakowa z Francji. Jego organizatorami s±: Stowarzyszenie Attacafa i krakowski Teatr KTO.